foto's nederland

Afkortingen begraafplaatsen :


BEL : Belgische militaire graven

BURGER : Burger graven (oorlogsslachtoffers, verzet, oud-strijders,enz )

CWGC : Commonwealth War Graves Commission

FRA : Franse militaire graven

ITA : Italiaanse militaire graven

NED : Nederlandse militaire graven 

Begraafplaatsen Nederland

opmerkingen

info - plan


aantalCWGC

3

1 nederlandse piloot : 1st Luitenant Airman J.G.C Koes

CWGC

1088


CWGC

1169

foto's JonkerbosCWGC

6BURGER - CWGC - NED

17 CWGC / 15 NED


CWGC

216

Evenementen Nederland


Plechtigheden Groesbeek 17-09-2023


fotoalbum

Herbegraving crew Wellington T2990 Bergen-op-Zoom War Cemetery 23-06-2022


fotoalbum plechtigheid 


Poolse plechtigheid begraafplaats Breda S.W Maczek - 31-03-2022


fotoalbum plechtigheid


Plechtigheid Groesbeek Canadian War Cemetery op 16-07-2018


fotoalbum plechtigheid


fotoalbum Sunset March


Sunset March wat is het ?


De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.


De verlichting van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.


Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.


Veteranen van verschillende nationaliteiten hebben de Sunset March al gelopen, vaak vergezeld door belangstellenden. Iedere veteraan is welkom om de Sunset March te lopen en kan zich aanmelden op de aanmeldpagina voor een gewenste datum. Inschrijven door belangstellenden kan achterwege blijven. Alleen de “veteraan van de dag” schrijft zich in.


WAALOVERSTEEK

De Waaloversteek was de oversteek van de rivier de Waal door de 82e Luchtlandingsdivisie op 20 september 1944 bij Nijmegen aan de westkant van het toenmalige dorp Lent. Deze actie was een onderdeel van de Operatie Market Garden en had tot doel zowel de verkeersbrug, als de spoorbrug in de spoorlijn Arnhem Nijmegen te veroveren.


Om 15:00 in de middag van 20 september 1944 ondernamen parachutisten van het 3e bataljon van 504 Parachute Infantry Regimant (PIR) van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie (82 Airborne) onder leiding van majoor Julian Cook de oversteek in 26 canvas bootjes. 504 PIR werd ondersteund door 307 Airborne Engineer Battalion, 376 Parachute Field Artillery Battalion 82 Airborne in samenwerking met 505 Para Infantry Guards Armoured Division. Van de 260 man in de eerste oversteek raakte ongeveer de helft gewond of werd gedood. Tijdens deze aanval verloren aan geallieerde zijde 48 man het leven, maar het doel werd wel bereikt. ’s Avonds waren zowel de verkeers- als de spoorbrug in geallieerde handen en was de weg vrij voor het Britse 30e Legerkorps. Helaas kwam deze actie te laat om de Britse 1e Luchtlandingsdivisie bij Arnhem te ontzetten.


Tekst en Info : http://www.sunsetmarch.nl/

 Plaatsing van 5 Rozetten op de muur van vermiste soldaten Amerikaanse begraafplaats Margraten - Nederland


Op donderdag 22 maart 2018 om 14u werden er 5 rozetten geplaatst op de muur van vermiste soldaten op de Amerikaanse begraafplaats Margraten in Nederland . De volgende soldaten werden geïndentificeerd :


AIELLO, Michael (S/Sgt, 401 GIR /101 A/B Division, MIA 30-9-1944),

ALLEN, Clarence E. (2LT, 368 FG, MIA 12-10-1944),

BAILEY, Shirley E. (PVT, 4th Infantry Division, MIA 29-11-1944),

DAMAN, Charles H. (Sgt, 448 BG, MIA 4-4-1945), and

MAINS, Robert L. (1Lt, 448 BG, MIA 4-4-1945).


De Rozetten bij de naam van de soldaten geven aan dat deze niet meer vermist zijn


fotoalbum plechtigheid

                     


Liberty Park Overloon
Liberty Park Overloon

Deze website bevat links of referenties naar andere sites, maar www.wereldoorloginbeeld.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud en vormgeving daarvan en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige schade die uit de inhoud van die sites voortvloeit. Elke link naar andere sites wordt enkel opgegeven als een dienst aan de gebruikers van deze website.