foto's Antwerpen

Afkortingen begraafplaatsen :


BEL : Belgische militaire graven

BURGER : Burger graven (oorlogsslachtoffers, verzet, oud-strijders,enz )

CWGC : Commonwealth War Graves Commission

FRA : Franse militaire graven

ITA : Italiaanse militaire graven

Begraafplaatsen Antwerpen

info - plan


Aantal


CWGC

1


BEL - CWGC

56 + 3 CWGC


BURGERBURGERBURGERCWGC

6

CWGC

400


BURGERBURGERBURGER - CWGC

1 CWGC

CWGC

100


BURGERBEL - CWGC

490


BEL - BURGER - CWGC

422


BURGER - CWGC

1


BURGER - CWGC

1


CWGC

3


BURGER - CWGC

5


BURGER - CWGCBURGERCWGC

1


BURGERCWGC - BURGER

18 CWGC


BURGERBEL - BURGER

2735 totaal

CWGC

1526


FRAITACWGC

2


BURGERBURGER - CWGC

36 CWGC


CWGC

3


BEL - CWGC

2


1

7


BEL - BURGER

212


BEL - BURGER

212


BURGERBURGER - CWGC

3


BURGER - CWGC

9


CWGC

2

Forten Antwerpengraf Jan Olieslagers begraafplaats Schoonselhof
Bevrijdingsfeesten Willebroek 2014
Fort Wommelgem Suppley Point 2014
fort Breendonk
fort Duffel

Evenementen Antwerpen


1 November plechtigheid gemeentelijke begraafplaats Boom


fotoalbum


Tank Ceremony 78th Liberation of Antwerp 04-09-2022


fotoalbum


Herdenking bombardement Mortsel 5 April 1943 - gemeentelijke begraafplaats Mortsel 02-04-2022


fotoalbum plechtigheid


Plechtigheid bombardement op Mortsel 5 april 1943 


fotoalbum plechtigheid 2019

Bombardement op Mortsel 5 april 1943


Doel van de luchtaanval was de voormalige Minerva-autofabriek waarvan het verzet gemeld had dat het Duits bedrijf ERLA er jachtvliegtuigen Messerschmitt Bf 109 van de Luftwaffe herstelde. Het bombardement werd op 5 april 1943 uitgevoerd door 83 bommenwerpers van de 1ste en van de 2de Bomb Divisions van de Amerikaanse 8ste Luchtmacht in Engeland. De formatie van 1BD omvatte 16 toestellen B-17 van de 91ste Bomb Group (91BG), 17 van de 303BG en 16 van de 305BG. De 2de Bomb Division was samengesteld uit 11 toestellen B-24 van 44BG en 7 van 93BG. De bommenwerpers werden van Engeland tot Gent begeleid door Spitfire-jachttoestellen van de 403de en 416de squadrons van de RAF. Die moesten wegens hun beperkt vliegbereik boven Gent terugkeren en de bommenwerpers moesten van daar zonder escorte naar hun doel vliegen.


Zij werden onmiddellijk zwaar aangevallen door Duitse jachttoestellen Messerschmit Bf 109 van Jagdgeschwader 26 (JG26), die opgestegen waren van de vliegvelden te Wevelgem en te Moorsele. Er ontspon zich een luchtgevechtdat zich verplaatste van Gent naar Antwerpen waarbij één B-17 werd neergeschoten boven Wilrijk. Er werden ook vijf Duitse jachttoestellen neergeschoten. De bommenwerpers werden door de Duitse vliegtuigen erg gehinderd tijdens de "bomb run", waarbij de toestellen zich moeten oplijnen voor het lossen van hun bommen. De bommen kwamen zeer verspreid neer. Er werden er 599 van 1000 pond gedropt door B-17 van 1BW en 216 van 500 pond door de B-24 van 2BW, samen 245,5 ton. Hiervan troffen er slechts 4 de Erlafabriek.


Boven Antwerpen werden de Messerschmitts van JG26 afgelost door de toestellen die op Deurne gestationeerd waren om de haven te beschermen. Er werden nog drie B-17 neergeschoten: zij stortten neer te Kalmthout, Zandvlieten Disteloord. Op de terugweg over Nederland werden de bommenwerpers vanaf de kust weer geëscorteerd door Spitfires van de 331ste en 332de squadrons van de RAF. Dertien Amerikaanse vliegeniers overleefden de missie niet. Daarnaast kwamen één Britse Spitfirepiloot en één Duitse Focke-Wulfpiloot om bij de luchtgevechten.


Gehinderd door de actie van de Luftwaffe was het bombardement zeer onnauwkeurig: de meeste bommen vielen op de woonwijken rond de Erlafabriek. Daardoor vielen 936 dodelijke slachtoffers te betreuren, waaronder 209 kinderen. 1.342 mensen raakten gewond. De materiële schade was enorm: 1.259 woningen werden zwaar beschadigd.


Radio Londen meldde de avond van 5 april: De aanval leverde uitstekende resultaten op. Het Duitse persbureau schreef op 6 april: Voltreffers in de huizenblokken veroorzaakten brand en verwoesting en brachten de burgerbevolking bloedige verliezen toe...


Het bombardement had een diplomatiek staartje. De Belgische ambassade te Washington tekende protest aan bij de Amerikaanse regering tegen de onnauwkeurigheid van het bombardement waardoor zoveel Belgische burgers nodeloos het slachtoffer werden.

Slachtoffers


Hoewel er slechts een vijftal bommen op de Erla-fabriek vielen, ontstond daar zware brand. Gevaarlijke stoffen zoals aluminium en rubber vatten vuur en veroorzaakten een verstikkende rook. 307 werknemers van de Duitse fabriek verloren het leven. Vele van hen werden onherkenbaar verminkt teruggevonden. Onder de slachtoffers waren ook één Nederlander en een zestal Duitsers. In de nabijgelegen Gevaertfabriek waren 43 dodelijke slachtoffers toen één bom op de donkere zalen viel waar vele meisjes aan het werk waren.


Vier scholen werden door de bommen platgelegd. In de meisjesschool Sint-Lutgardis geraakten de schuilende meisjes verpletterd onder het puin. Er stierven 61 leerlingen en 5 zusters. Recht daartegenover werd Sint-Vincentius herschapen tot een puinhoop. 103 kinderen en 3 leerkrachten vonden de dood. Van het eerste, vijfde en zesde leerjaar overleefde bijna geen enkele leerling. Dicht bij Sint-Vincentius stond de privéschool Les Abeilles, waar twee vluchtende leerlingen aan de hoofdingang dodelijk werden getroffen door een bom. Eén leerling van de andere nabijgelegen school Sint-Aloïsius werd gedood toen hij wegvluchtte. De vierde school was Guido Gezelle, de gemeentelijke jongensschool. 23 leerlingen werden verpletterd of stikten in het stof. In totaal verloren 209 kinderen onder de 15 jaar het leven tijdens het bombardement.


De gemeente Mortsel betreurde die dag 384 dodelijke slachtoffers, maar ook uit de omliggende gemeentes waren er vele doden: 272 uit Antwerpen, 53 uit Edegem, 34 uit Kontich, 28 uit Wilrijk, 22 uit Lier, 18 uit Hove en 14 uit Hoboken. Uit de gemeentes Boechout, Lint, Schoten, Merksem, Mechelen, Nijlen, Berlaar, Boom, Kessel, Wijnegem, Hemiksem, Brasschaat, Herentals, Niel, Ranst en Booischot waren er tussen de twee en zeven dodelijke slachtoffers.

Omdat Mortsel slachtoffer werd van zogenaamd friendly fire werd het vergeten bij het uitdelen van de Oorlogskruisen. Pas na 61 jaar kreeg de stad een erkenning in de vorm van een lint.


Bron : wikipedia

Meer info website Pieter Serrien


fotoalbum plechtigheid


02-09-2017 : fotoalbums plechtigheden Bevrijdingsfeesten Boom en Klein-Willebroek

fotoalbum : plechtigheid Boom

fotoalbum : onthulling monument Boom-Kaai

fotoalbum : plechtigheid Klein-Willebroek


Deze website bevat links of referenties naar andere sites, maar www.wereldoorloginbeeld.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud en vormgeving daarvan en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige schade die uit de inhoud van die sites voortvloeit. Elke link naar andere sites wordt enkel opgegeven als een dienst aan de gebruikers van deze website.